Premier league (Átigazolások, meccsek, játékosok)

Minden labdarúgás az Interen kívül

Moderátorok: internaZIOnaLe, Interiscoming

Cupi

Re: Premier league (Átigazolások, meccsek, játékosok)

Hozzászólás Szerző: Cupi »

interfan írta: 2026.05.26. 06:47

Csak remelni tudom, hogy a PL-bol legjobban kedvelt csapatom a MU egyszer ennek a City-Pep korszak toredeket is megeli sikerekben meg az en eletem soran.
Hogyan lehet egy MU-t kedvelni te jó ég. :D Innen már csak egy lépés a juve, barca drukkerség. :D ;)
interfan

Hozzászólás Szerző: interfan »

Cupi írta: 2026.05.26. 08:33
interfan írta: 2026.05.26. 06:47

Csak remelni tudom, hogy a PL-bol legjobban kedvelt csapatom a MU egyszer ennek a City-Pep korszak toredeket is megeli sikerekben meg az en eletem soran.
Hogyan lehet egy MU-t kedvelni te jó ég. :D Innen már csak egy lépés a juve, barca drukkerség. :D ;)
Na a Barcelona az egyetlen csapat a vilagon amit szivbol utalok.
Amit kepesek mindig muvelni, az szamomra a legalja.
interfan

Baggio85 írta: 2026.05.26. 07:03 Egyébként az a vicces, hogy ez a MU pl. még bőven most épül meg kezd magára találni, de kb. teljesen biztos, hogy a jövő évi BL ligaszakaszban is az 5 angol az első 10 helyen végez majd. Úgy, hogy idén pl. a Tottenham majdnem kiesett közben a bajnokságból.
Tényleg eléggé nyílik az olló a PL és a további bajnokság tekintetében.
Hat igen, csak a MU az elmult evekben a klub tortenelem egyik legrosszabb es legsotetebb korszakat elte.
Most indult el valami Carrickel.

Ahogy a mondas tartja, nem lehet csak penzbol csapatot epiteni.
Erre sajnos jo pelda a MU, es meg jobb pelda a Chelsea.

Elmult 4 evet nezve a nagy hatost:
(Mercatos egyenleg kb kerekitve, bonuszokkal egyutt elkoltott penz, trofeak es eredmenyek)

Chelsea: -1080m mercatos egyenleg
Vasarlas: 1900
Eladas: 820
- trofeak:
0 PL (egy 12.hely, egy 6.hely, egy 4.hely, egy 10.hely)
1 Konferencia liga
1 FIFA Vilagkupa

Arsenal: -680m mercatos egyenleg
Vasarlas: 905
Eladas: 225
- trofeak:
1 PL (+ harom 2.hely)
1 Angol Szuperkupa
(1 BL gyozelem/donto)

MU: -660m mercatos egyenleg
Vasarlas: 985
Eladas: 325
- trofeak:
0 PL (ket 3.hely, egy 8.hely, egy 15.hely)
1 FA Kupa
1 Angol Ligakupa

Tottenham: -625m mercatos egyenleg
Vasarlas: 925
Eladas: 300
- trofeak:
0 PL (+ ket 17.hely, egy 8.hely, egy 5.hely)
1 EL

Liverpool: -550m mercatos egyenleg
Vasarlas: 970
Eladas: 420
- trofeak:
1 PL (+ ket 5.hely, egy 3.hely)
1 Angol Szuperkupa
1 Angol Ligakupa

City: -230m mercatos egyenleg
Vasarlas: 970
Eladas: 740
- trofeak:
2 PL (+ egy 3.hely, es egy 2.hely)
2 FA Kupa
1 BL
1 Uefa Szuperkupa
1 FIFA Vilagkupa
1 Angol Szuperkupa
1 Angol Ligakupa

- Legnagyobb a mercatos minuszok a "big six" kapcsan:

1. Chelsea: -1080m
2. Arsenal: -680m
3. MU: -660m
4. Tottenham: -625m
5. Liverpool: -550m
6. City: -230m

- Legtobb trofea az elmult 4 evbol:

1. City: 9 trofea
2. Liverpool: 3 trofea
3. Arsenal: 3 vagy 2 trofea
4. Chelsea/MU: 2 trofea
6. Spurs: 1 trofea

- Premier League cimek az elmult 4 evben:

1. City: 2
2. Arsenal/Liverpool: 1-1

Chelsea, MU, Tottenham: 0

- BL gyozelmek az elmult 4 evbol:

1. City: 1
(Arsenal: 1/0)

Chelsea, MU, Liverpool, Tottenham: 0
vaskalap

Hozzászólás Szerző: vaskalap »

City ünneplés parádés volt.Már a meccs alatt is Silva,Stones lecserélése is emlékezetes marad,pacsi a Villa játékosoknak,én még ilyet nem láttam,hogy lecserélt játékosoknak az ellenfél is sorfalat áll.A meccs után méltó módon az elmúlt 10 év legnagyobbjai is kaptak megemlékezést,Gündo,Ederson.No meg Stones,Silva és persze Pep.Hatalmas eredmény amit elért,ezt senki sem fogja überelni az biztos.Nagyszerű korszak volt,és hálás vagyok,hogy ezt megélhettem,mint szurkoló.Ahonnan ez a csapat indult,és most ahol van,minden szinten(háttér,utánpótlás stb),csodás.Persze a jövő kérdéses,de azért bízom 1-2 trófeában a közeljövőben is.
interfan

Tombi1986 írta: 2026.05.29. 06:04 Látom nagyon el vagy “élvezve” az angoloktól. Palace a sorozatban, amit megnyert el sem szabadott volna indulnia. Aston Villa pedig kiemelkedett a mezőnyből, meglátjuk a továbbiakat, mert Emery a BL-ben nem aratott túl sok sikert.
PM messze nem olyan fantasztikus, minőségi bajnokság.
Azert azt ne felejtsuk el, hogy ez a Palace a PL 15.helyzetje, megis siman nyerte meg a Konferenciat.

Az hogy kiemelkedett az Aston Villa, az egy dolog.
Mi nem emelkedtunk ki anno 2020-ban az EL-bol?
Megse nyertuk meg...
Iden is ott volt meg a Roma, tavaly a MU, detto a Roma, azelott a Liverpool, Milan, Arsenal, Juventus, Leverkusen, Napoli, Barcelona, Inter.
Szoval az egy dolog, hogy kit nevezunk "kiemelkedonek", de Arsenal, Barcelona, Liverpool, Inter szintek is voltak az EL-ben az elmult evekben, megse sikerult nyerniuk.

Emery meg a BL-ben sem volt azert rossz.
Tavaly csak a kesobbi gyoztes, triplazo PSG ellen estek ki.
Elotte a ligaszakaszban 8.helyen vegeztek, ugy hogy pl vertek a Bayernt is.

Az meg hogy milyen "minoseg a PL", megint az eredmenyek beszelnek magukert.
Utobbi 7 BL cimbol 3X angol csapat nyert.
Most minden esely megvan az Arsenal BL sikerevel, hogy ez a szam 8/4 legyen.
Olasz csapatok elmult 20 evben egyetlen 1db BL gyozelemmel rendelkeznek.

Ha az EL elmult 8 evet nezzuk, akkor itt is 8/3 evben angol csapat nyert.

16 BL + EL cimet osztottak ki az elmult 8 evben:

7 vagy 6 Angol csapat gyozelem
5 Spanyol
2 Nemet
2 vagy 1 Francia
1 Olasz (Atalanta EL)

Ehhez nem kell "elelvezve" lenne a PL-tol, mert ezek a szaraz tenyek, es ezek az eredmenyek onmagukert beszelnek.
Minden teren kiemelkedik a PL az elmult lassan 10 evben.
Francesco

Hozzászólás Szerző: Francesco »

Két dolog. Az elmúlt 3 évben megnyerhettük volna kétszer is a BL-t, egy meccsen bárki verhető egy Inter-nek. Nem nyertük meg, ez más kérdés. Viszont. Ha megnyertük volna, akkor most azon a szinten lenne a bajnokság és az olasz futball, mint az angol? Mert akkor pont ugyanúgy állnánk jelenleg az olasz-angol összevetésben.
Másik pedig, hogy az UEFA fantasztikus újítása egyértelműen az angol csapatoknak kedvez. Nincs a BL-ből és az EL-ből sem átjátszó csapat, így sokkal nagyobb esélye van ezeknek a csapatoknak a végén ott lenni a döntőben.
Az a mérhetetlen pénz, ami az angol klubfutballt jellemzi szerintem messze nincs összhangban a teljesítményükkel és a csapataik erejével. Chelsea? Pool? MU? Tottenham? City? Mind gyalázatos szezont futott és nem csak idén, de már tavaly is ebből 3. Aztán nézzük meg, hogy milyen pénzekből gazdálkodnak. Baromi nagy szerencséjük van, hogy ilyen jól lett felépítve a PL, mert amúgy sehol sem lennének. Mondom ezt úgy, hogy követem a PL-t és a MU-t főleg.
interfan

Francesco írta: 2026.05.29. 08:26 Két dolog. Az elmúlt 3 évben megnyerhettük volna kétszer is a BL-t, egy meccsen bárki verhető egy Inter-nek. Nem nyertük meg, ez más kérdés. Viszont. Ha megnyertük volna, akkor most azon a szinten lenne a bajnokság és az olasz futball, mint az angol? Mert akkor pont ugyanúgy állnánk jelenleg az olasz-angol összevetésben.
Másik pedig, hogy az UEFA fantasztikus újítása egyértelműen az angol csapatoknak kedvez. Nincs a BL-ből és az EL-ből sem átjátszó csapat, így sokkal nagyobb esélye van ezeknek a csapatoknak a végén ott lenni a döntőben.
Az a mérhetetlen pénz, ami az angol klubfutballt jellemzi szerintem messze nincs összhangban a teljesítményükkel és a csapataik erejével. Chelsea? Pool? MU? Tottenham? City? Mind gyalázatos szezont futott és nem csak idén, de már tavaly is ebből 3. Aztán nézzük meg, hogy milyen pénzekből gazdálkodnak. Baromi nagy szerencséjük van, hogy ilyen jól lett felépítve a PL, mert amúgy sehol sem lennének. Mondom ezt úgy, hogy követem a PL-t és a MU-t főleg.
Az hogy mi lett volna "ha", szerintem feleseleges.
Mivel hany angol csapat jatszott dontot az elmult evekben?
Liverpool ketszer is vesztett dontot, akkor mivan "HA" ok is megnyertek volna?
Szoval ennyi erovel mi lett volna "ha" ok is megnyerik, es akkor mar meg inkabb a vilag elott lennenek?
A futballban nincsen "HA".
Mert mivan "HA" Acerbi nem szerez golt a 94.percben a Barcelona ellen az elodontobe, akkor be se jutunk a dontobe tavaly...
Ismetlem, a futballban nincsen "Ha".

Arrol nem is beszelve, hogy 2017-18 ota, azaz a legutolso 9 szezonban:
2x jutott olasz csapat a BL dontobe (Inter)
Ellenben 8 angol csapat jutott a dontobe, a 18 dontot jatszo csapatbol az elmult 9 evben.

8 angol
3 francia
3 spanyol
2 nemet
2 olasz

EL-ben hiaba volt ott par eve pl a Barcelona, Inter mint BL "kieso" megsem nyertek meg.
Szoval ez is egy olyan erv, ami nem biztos, hogy a legjobb.

Nyilvan vannak PL csapatok amik egeszen elkepeszto penzeket koltenek, es semmi eredmenyt nem tudnak felmutatni.
Lasd fentebbi osszegzes az elmult 4 evet tekintve.
Rettentoen rosszul nez ez ki a Chelsea, MU, de meg a Tottenham szemszogebol is.
De a Chelsea is az agyatlan kreten Amerikai tulajdonosok elott, meg az Abra eraban nem is olyan reg, konkretan 5 eve BL-t nyert.

Viszont jopar Angol csapat van, lasd pl a City, mindent megnyert. (Azert iden is nyertek 2 trofeat)
Pool ha nem is triplazott, de BL gyozelem + PL gyozelmek.
Most az Arsenal nyerhet jo esellyel BL-t.
Arrol nem is beszelve, hogy EL gyozelmek is szuletnek.

Az meg hogy mit epitettek fel, az nem szerencse, hanem innovacio, elkepzeles, tudas, esz, es vizio kerdese.
Ami felepult a PL-ben azt nem a "szerencse" hordta ossze, mert ennyi erovel barhol felepulhetett volna ugyanez.
vaskalap

Hozzászólás Szerző: vaskalap »

Francesco írta: 2026.05.29. 08:26 Két dolog. Az elmúlt 3 évben megnyerhettük volna kétszer is a BL-t, egy meccsen bárki verhető egy Inter-nek. Nem nyertük meg, ez más kérdés. Viszont. Ha megnyertük volna, akkor most azon a szinten lenne a bajnokság és az olasz futball, mint az angol? Mert akkor pont ugyanúgy állnánk jelenleg az olasz-angol összevetésben.
Én azért nem nevezném gyalázatos szezonnak az elmúlt éveket a City szempontjából.4 PL győzelem,egy harmadik és egy 2.hely.Szerintem ezzel nincs probléma,főleg ha ide veszem a kupa sikereket is.
interfan

vaskalap írta: 2026.05.29. 22:21 Én azért nem nevezném gyalázatos szezonnak az elmúlt éveket a City szempontjából.4 PL győzelem,egy harmadik és egy 2.hely.Szerintem ezzel nincs probléma,főleg ha ide veszem a kupa sikereket is.
Valamint erdemes hozzatenni az elmult evek megszamlalhatatlan szamu trofeai, triplazas, BL gyozelem, sorozatos PL gyozelemek, sot meg tavaly es iden is 3 kupa, az orokseget.
Mert azert Guardiola veghez vitt egy generaciovaltast is az elmult 2 evben.

A 2 evvel ezelotti PL gyoztes csapatban meg olyan alapemberek voltak, mint:
Ederson, Walker, Akanji, Ake, Stones, DeBruyne, Grealish.
+ ha hozzaveszuk a BL gyoztes triplazo Cityt, akkor Gundogan, Mahrez.
Na ebbol a 9 alapemberbol mar iden sem volt ott 7.
Stones meg Ake meg minden, csak nem alapember volt, szoval 9/9 alapembert csereltek ki.
Stones iden megy is, Ake is valoszinu, es Bernardo Silva is mar 100% hogy tavozo.

Egyszoval lezajlott egy teljes generaciovaltas, es teljes megujulas, es egy majdnem szinte teljes keretcsere.
Gyakorlatilag 3-4 jatekos maradhat a triplazo Citybol, akik jelenleg is mind 30 alattiak.
Itt van egy nagyon komoly orokseg, telo vannak fiatal 20-26 eves jatekosokkal, akikkel evekre elore sikeresek lehetnek.
Ha Maresca hozza azt amit pl a Chelseanel, es megtudja ugrani az elvart szintet, akkor ez a City dominancia boven megmaradhat a futballban.
VInter101

Hozzászólás Szerző: VInter101 »

Slotot elküldték.
hvmetal

Hozzászólás Szerző: hvmetal »

Ott van a pénz. A calcio poli, a dilettáns olasz sport, az olasz gazdaság, a mesterségesen kreált angol előny.
Olyan taggal erről vitázni akinek a kedvence a MU, de ha ők szarok még ott van neki a Liverpool, de ha még ők is, akkor az Arsenal és így el is lehet jutni a Balckburn Roversig.. :lol:
Lehet amúgy,hogy én értem félre és csak piros mezú csapatokért szorít.
interfan

VInter101 írta: 2026.05.30. 17:20 Slotot elküldték.
Igazabol a most lezarult szezon alapjan raszolgalt.
Nem tudom kinek volt az "zsenialis" otlete, hogy koltsuk el 400m eurot 3db tamadora, de ha az ove, akkor jol tettek, hogy kirugtak.

Nagyon jol kezdett, nagyon egyben voltak az elso evukben, Klopp utan senki nem gondolta, hogy elorelepes lehet Slot Klopphoz kepest, megis az lett.
Viszont ez az agyatlan penzszoras, hogy 3 jatekos = 400m euro, ez az egesz csapat egyensulyat felboritotta, es veguk lett ugy ahogy van.
A tavalyi Poolt iden mar nyomokban sem lehetett latni (max 1-2 meccsen), de ezt leszamitva nagyon gyenge szezonuk volt.
Itt is beigazolodott az orok igazsag, csak penzbol nem lehet csapatot epiteni.

Romano mar be is jelentette a Liverpool uj edzojet, Iraola.
Iraola szepen indult, Bournemouth munkaja elott le a kalappal.
Ha mar ugyis van annyi Guardiola tanitvany, most akkor jon egy Bielsa tanitvany.

Nekem az meglepo, hogy nem Xabi Alonso lett a befuto.
Pedig biztosan tudtak mar akkor is, hogy Slotot kiteszik.
En lehet inkabb Xabi Alonsot valasztottam volna Iraolaval szemben, de a Pool vezetesnek kell ezt tudnia.
Sok sikert kivanok Iraolanak, remelem tud bizonyitani a Pool szintjen is.
Stankov

Hozzászólás Szerző: Stankov »

Igen ez fura hogy nem Xabi Alonso lett az utódja Slotnak.
Napokban olvastam hogy a felállás miatt dönthettek Poolnál Iraola mellett, ragaszkodnak a 4-2-3-1hez Xabi Alonso pedig taktikai szabadságot szeretett volna,nála ügye több felállás is játszik
VInter101

Hozzászólás Szerző: VInter101 »

Alonso döntése számomra furcsa. A Chelsea romokban van, a játékosok hozzáállása is hagy kívánnivalót maga után, ott nagyon nagy ugrás kéne ahhoz hogy jöjjenek az eredmények, amit én nem látok jönni. A Liverpool sokkal előrébb van!
Érdekes lesz a következő szezon a PLben. ManCity, Chelsea, Liverpool új edző, a United is nagyon jó volt a vége felé. A Newcastle? Aston Villa. A bajnok Arsenal vajon meg tudja ismételni vagy legalább megközelíteni a teljesítményét?
MLK

Hozzászólás Szerző: MLK »

Hogy Alonso miért oda ment, majd idővel lehet hogy megtudjuk.
Amiben biztos vagyok, hogy a jelenlegi poolban messiásnak tekintenék, és egekben lennének az elvárások. A csapat fel van építve egy fix taktikára, Alonsonak meg ugyanúgy van saját kedvenc felállása, és a kettő nem egyezik.
A Chelsea a kövi szezonban csak a bajnokságra kell, hogy koncentráljon, így ott könnyebben a saját képére tudja alakítani a csapatot. Ráadásul nagyon erős keret van ott is. Pénz meg végtelen mennyiségben.
interfan

Stankov írta: 2026.05.31. 09:23 Igen ez fura hogy nem Xabi Alonso lett az utódja Slotnak.
Napokban olvastam hogy a felállás miatt dönthettek Poolnál Iraola mellett, ragaszkodnak a 4-2-3-1hez Xabi Alonso pedig taktikai szabadságot szeretett volna,nála ügye több felállás is játszik
Koszi Stankov, ezt nem tudtam, igy mar erhetobb, hogy a Pool miert dontott Iraola mellett.

VInter101 írta: 2026.05.31. 11:48 Alonso döntése számomra furcsa. A Chelsea romokban van, a játékosok hozzáállása is hagy kívánnivalót maga után, ott nagyon nagy ugrás kéne ahhoz hogy jöjjenek az eredmények, amit én nem látok jönni. A Liverpool sokkal előrébb van!
Érdekes lesz a következő szezon a PLben. ManCity, Chelsea, Liverpool új edző, a United is nagyon jó volt a vége felé. A Newcastle? Aston Villa. A bajnok Arsenal vajon meg tudja ismételni vagy legalább megközelíteni a teljesítményét?
Az Arsenal akkor tudja majd megismetleni a bajnoki cimet, sot egyaltalan akkor lesz ra esely, ha ezt a tavaszi szenvedos, gorcsos jatekot elfelejtik.

Chelseanel nagyobb romhalmaz valoban nem igazan van, es az elmult 4 evuk ezzel az agyatlan amerikai befektesi alappal a futball valaha volt legnagyobb tragediaja.
De mivel annyira melyen vannak, ettol sokkal rosszabb eredmenyt nem tud elerni.
Szoval nagy kockazatot nem vallalt.

MU nagyon remelem folytatja Carrickel az idei szezon kifejezetten biztato dolgait.
Poolra kivancsi leszek Iraolaval.
Citynel meg egy oriasi orokseget kap Maresca, ha tudnak 1-2 jatekost meg igazolni akik erositesek, akkor boven ott lehetnek a vegen.
interfan

Szerepelt mar itt 2023-ban, de talan erdemes ujra elovenni, es akkor eleg hamar meglatjuk, miert is tart ott ahol a PL, es azt, hogy ehhez semmi koze nem volt a szerencsenek, sokkal inkabb innovacio, tervezes, vizio.

"
De hogy ezen kivul mibol ered az, hogy most is van az egesz Premier League ahol?
Ahhoz 1992-ig kell visszamenni, amikor az egesz Premier League megalakult. De errol egy kicsit kesobb.
80-as evek az Angol futball melypontja volt, hulliganizmus, rossz alapotu stadionok, csokkeno nezoszam, nemzetkozi eltiltas (1985 Heysel katasztrofa).
1990-ben kezdtek megfordulni a dolgok, Anglia VB szereplese, feloldottak a Nemzetkozi eltiltast ennek eremdenye a MU szereplese, es a biztonsagi szabalyok drasztikus valtozasa es a zero tolerencia.
Ezen kivul a nagy csapatok elkezdtek atalakulni uzleti vallalkozassa, kereskedelmi elveket alkalmazva a bevetelek novelesehez.
(MU, Arsenal, Spurs)
Itt jott kepbe a TV jogdij bevetelek, amikor az akkor Angol bajnoksag (Football League), nem sokat adott a kluboknak.
Vegul a sikerult kiharcolniuk, hogy a bevetelek 50%-at a csapatok kapjak, valamint koveteltek hogy a TV tarsasag fizesennek tobbet, ha az Angol bajnoksag meccseit akarjak adni.
1986-88 kozott 6,3m fontot fizettek a TV kozvetisekert a bajnoksagban.
Kesobb 88-92 kozott mar 44m fontot, es a klubok kaptak a TV-s kozvetitesek, jogdij bevetelek 75%-at.
A tobb kozvetites nem csak tobb penzhez, hanem tobb nezohoz is vezetett.

Az igazi attores viszont az 1992-ben megalakult Premier League jelentette, akkor bomlott fel a 104 eve mukodo Football League.
A korabbbi 4 eves periodusra (88-92) kapott 44m font helyet, az ujonnan megalkult Premier League eladta a kozvetitesi jogokat a Skynak, ami radikalis dontes volt, de megterult.
44m helyett 304m fontot kaptak a csapatok a 92-97-es idoszakra.
Ez kesobb 97-2001 kozott mar 670m fontra emelkedett.
Kovetkezo 3 eves periodusra 2001-2004 1 milliard 24 millio fontra emelkedett.
Tovabbi 320m pedig a Nemzetkozi kozvetisek es jogdijakbok jott.
2006-ban a Sky monopoliuma megtort, es a Sky es a Setana 1 milliard 700 milliot fizetett a kozvetisei jogokert.
BBC tovavbi 172m-t.
Tovabbi 625m a Nemzetkozi TV jogdijakbol jott ossze.
Egyeb kozvetisekkel egyutveve 2007-10 kozott 2 milliard 700 millio fontot fizettek osszesen a PL kozvetisekekert.

Na de visszaterve 92-re, a kozvetesi jogok eladasahoz a Skynak.
Abban az idoben a fizetos kozvetites egy meccs kapcsan ki nem probalt dolog volt Europaban.
(Pay per view)
De a Sky strategiaja es reklamai miatt rengetegen fizettek elo, es egyre tobb nezo akarta eloben is latni a meccseket.
Nem csak a stadionba a nezoszam, folyamatos telthazak, evekre elore elfogyo berletek, a TV-s nezoszam, a TV jogdij bevetelek, hanem a reklam es szponzor bevetelek is radikalisan megugrottak.
Oriasi penzek keztek omleni a PL-be.
PL csapatok folyamatos nagy nyeresegeket termeltek, olyanokat amiket sehol mashol senki.

Ez vezetett oda, hogy egyes Premier League csapatok, mar a 90-es evekben, elkezdtek koltekezni.
MU, Arsenal, Newscastle, de akar a Pool is, es meg a kesobb szeteso Leeds is.
Sot a 2000-es evek elejen, meg az Abramovic era elotti Chelsea is szepen elkezdett erositgetni.
Ez elott jott a Fergusson 90-es evek a MU-nal a 99-es BL gyozelemmel, es a MU sztarokkal.
A MU ujra "sztarcsapat" lett mar a 90-es evekben.
Arsenal-Wenger korszak is jott.
Es ezen esemenyek odavezettek, hogy a PL mindenkit lekorozve, a legnagyobb beveteleket, nezoszamot, berletest, reklamokat, erdeklodest, szponzoraciot, TV jogdij beveteleket hozo bajnoksaga lett kiemelkedoen.
"
interfan

Vegezezul pedig ott van a TV jogdij kerdese, amit ott kollektiv modon osztanak szet, ami teljesen mas rendszer.

Premier League TV jogdij bevetele 4 milliard euro.
Hazai piac is 2 milliard, es a Nemzetkozi piac is 2 milliard.

Na most ebbol a csapatok nagyjabol 3700m eurot kapnak meg.

A kollektiv rendszer lenyege:
- 50%-ot egyenloen osztanak szet az osszes csapat kozott
- 25% a helyezes alapjan, (az 1. 20x annyit kap mint az utolso, es egyenlo mertekben csokkenve a kulonbseg, igy aranyosan tovabb a helyzesek alapjan)
- 25% a TV-s nezettseg alapjan

1. Arsenal: 233m
2. City: 224m
3. MU: 223m
4. Aston Villa: 213m
5. Liverpool: 212m
6. Bournemouth: 198m
7. Sunderland: 195m
8. Chelsea: 189m
9. Brighton: 188m
10. Brentford: 188m
11. Fulham: 180m
12. Newcastle: 179m
13. Everton: 172m
14. Leeds: 168m
15. Palace: 160m
16. Nottingham: 159m
17. Tottenham: 158m
18. West Ham: 150m
19. Burnley: 137m
20. Wolves: 137m

Na most csak viszonyitaskent:
- bajnok Inter a Serie A-ban: 92m
- 2. Napoli: 83m
- utolso Pisa: 30m

PL teljes TV jogdij: 4000m
(hazai piac: 2000m, nemzetkozi piac: 2000m)
Serie A TV jogdij: 1100m
(hazai piac: 900m, nemzetkozi piac: 200m)
interfan

Erdekes megnezni az ugymond PL "nagy csapatok" edzoinek eletkorat.
(Ebben az evben toltotte vagy tolti be az adott eletkort)

Arsenal: Arteta (44 eves)
City: Maresca (46 eves)
MU: Carrick (45 eves)
Liverpool: Iraola (44 eves)
Chelsea: Xabi Alonso (45 eves)

Atlageletkor: 44,8

Olaszorszagban meg:

Inter: Chivu (46 eves)
Juventus: Spalletti (67 eves)
Napoli: Allegri (59 eves)
Roma: Gasperini (68 eves)
Milan: ???