Áthoztam ide, de csak mert kedvellek Interfan és szeretek veled beszélgetni.
interfan írta: ↑2022.06.17. 13:29
bodimiki7 írta: ↑2022.06.17. 13:26
interfan írta: ↑2022.06.17. 12:31
Covid elotti vesztesegek:
- 2018-19 = 48.3m veszteseg
- 2017/18 = 17.7m veszteseg
- 2016/17 = 24.6m veszteseg
Szoval sajnos ott is nottek a vesztesegek, pedig a Covid meg sehol nem volt.
Ezekben az evekben a Covid elott, boven-boven akadtak csapatok Olaszban, akik nyeresegesek voltak.
Es most ne is elsosorban ilyen Spezia, Verona, Udinese, Sassuolo, Genokat emlitsunk.
Hanem pl Atalanta, Lazio, sot a Napoli is.
De meg a Juve is CR erkezese elott evekig tudott nyeresegesen mukodni.
Ezek így csak számok értelem nélkül. Emlékszünk, hogy Thohir alatt kötöttünk az UEFA-val Settlement Agreement, ami valóban a lassú leépülést jelentett, meg azt hogy a gazdasági fejlesztések nem látszódtak a pályán, mert minden az adósság rendezésére ment. Miután ez a megállapodás lejárt és már ránk is a sima FFP szabályok vonatkoztak természetes volt, hogy kicsit megerősödött gazdasággal a végterméket is fejleszteni akarjuk (ezek esetünkben a játékosok, akik kifutnak a pályára). Főleg hogy az FFP alatt 3 gazdasági évet vizsgáltak folyamatosan és volt kikötés, hogy mennyi lehet a veszteség a három mérlegfőösszeg alapján. Míg nem lép túl ezt a klub, addig nincs büntetés.
A többi csapat pénzügyei nem annyira érdekelnek, szóval lehet igazad van. Azon túlmenően az almát a körtével esetet hoztál be, mert se tulajváltás nem történt az említett, se nem úgy költekeztek jelentősen túl a BL cím érdekében és se nem esett vissza a tulaj fő bevételi forrása ezeket azért illik figyelembe venni, ha számokat nézünk.
A Juve tudott nyereségesen működni, csak kellett nekik egy SerieB meg az hogy profi szakemberek dolgozzanak náluk. Amúgy meg egy tőkeemeléssel a nagy mínuszok csökkenthetők, akár el is tüntethetők. Idén ez történt a Juventussal.
De ezek már gazdasági felfogások. Egy ázsiai máshogy áll a gazdasághoz, mert más a mentalitása, mint egy európai, amerikai vagy közel-keleti.
Utolsó off volt a részemről, mert ez nem mercato, még akkor sem, ha az igazolásokhoz pénz kell.
Lenyeg az volt, hogy nem csokkentek a vesztesegek evrol evre.
Hanem sajnos nottek is...
Tehat mar ott sem volt valami rendben.
Mert ugye ezt irtad:
"A covid előtt a klub gazdaságilag fejlődő pályán volt (nem volt profitábilis, de egyre kisebb veszteségeket termelt"
Való igaz pontatlanul fogalmaztam. Bölcsen akkor tettem volna, ha csak ennyit írok. Covid előtt a klub gazdaságilag fejlődő pályán volt. Pont. Profitábilisak nem voltunk, de a bevételeink _jelentősen_ nőttek. Ezek kiolvashatók a Deloitte Money League jelentéseiből.
Thohir utolsó évében a bevételeink az alábbiak szerint alakultak:
(2015/16 szezon):
Meccsnap: €25,7m
Közvetítési jogok: €98,6m
Reklámbevételek: €54,9m
Összesen: €179,2m
Suning első szezonjában, mikor többségi tulajdonosok lettek:
(2016/17 szezon):
Meccsnap: €28,4m
Közvetítési jogok: €103,6m
Reklámbevételek: €130,1m
Összesen: €262,1m
(2017/18 szezon):
Meccsnap: €35,3m
Közvetítési jogok: €97,7m
Reklámbevételek: €147,8m
Összesen: €280,8m
(2018/19 szezon):
Meccsnap: €50,9m
Közvetítési jogok: €159,2m
Reklámbevételek: €154,5m
Összesen: €364,6m
(2019/20 szezon):
Meccsnap: €56,9m
Közvetítési jogok: €136,0m
Reklámbevételek: €98,6m
Összesen: €291,5m
(2020/21 szezon):
Meccsnap: €2,2m
Közvetítési jogok: €216,0m
Reklámbevételek: €112,7m
Összesen: €330,9m
Ott hibáztam, mivel nem vagyok pénzügyes és a konkrét számokra nem emlékeztem. Így nekem ez egyet jelentett azzal, hogy ha a bevétel oldal növekszik, akkor azzal a veszteségek csökkennek.
Ez a valóságban így is lenne, amennyiben egy klubot stabilizálni kezdenek, de a Suningnak ez még csak a "befektetés" időszaka volt (többet tesznek be, mint amit a jelenlegi lehetőségek biztosítanak, így túlköltekezünk), ami egy Scudettot eredményezett több éves munkával. Ez már egy szint. Ha csak ezt a szintet szerettük volna tartani és nincs covid, akkor a tavalyi évtől kezdődően azt láthatnánk a kimutatásokban, hogy a klub minimális ráfordítással tudja az eredményeket hozni, mert a keret gyakorlatilag "készen" van. Real Madrid Zidane alatt ilyen volt. Alig igazoltak, (vagy akiket igen, azt drágán és szarul

) ennek ellenére a kupasikerek jöttek szezon végén.
Innen már érvényes az amit korábban írtam, ezekkel a növekvő bevételekkel jobban tud a klub tervezni. Így engedhettük meg magunknak azt hogy fizettük Spalletti és Contét olyan feltételekkel hoztuk, amilyenekkel, illetve tudtuk leigazolni Lukakut és Hakimit.
Ettől nyereségesek nem lehetünk, mert még a befektetés időszaka van, megtérülni majd akkor fog ez az egész, amikor az tervezett növekvő bevételek jelentős részét már nem kell az első csapat erősítésére fordítani, hanem csak egy-egy posztra keresünk embert (pl Handanovic helyére Onanat).
interfan írta: ↑2022.06.17. 13:41
Az a helyzet, hogy a Brecsinho altal irt igazolasok nem abban az evben voltak.
2018-19-es evben -11m-val zartuk a mercatot, es jelenleg arrol a gazdasagi evrol beszeltunk, hisz akkor volt 50m a minusz, es nott nem kicsit az elozo evekhez kepest.
Ez egy visszatérő félreértés, amit már egyszer valaki helyre akart tenni, csak feladta. Nem könnyű veled.

Itt pedig önellentmondásba szaladtál korábbi önmagaddal.
Ha egy játékost leigazolunk X összegért, akkor az egyből bekerül a klub könyvelésébe?
Ez nem feltétlenül igaz, csak akkor ha a két klub így egyezett meg egymással. Ha mondjuk az Uniteddel úgy egyeztünk meg, hogy Lukaku €75m vételárát 3 év alatt teljesítjük, akkor a vonatkozó gazdasági évben a klub könyvelését "csak" €75m/3=€25m-val terheli. Ez is ad egy minimális mozgásteret a klubnak és a piacnak. A végtelenségig ez nem játszható, mert ezek a kiegyenlítendő ellenértékek ha összecsúsznak, akkor az szívás.
Transfermarkton a teljes szummázott összeg szokott szerepelni, mert a szerződés részleteit nem minden esetben ismerjük. Nem is feltétlenül kell egy olyan oldalnak pénzügyi szempontból hitelesnek lennie, de szó szerint sem érdemes venni. Annyi előnye van, hogy minél közelebb van a szummázott összeg nullához annál inkább rugalmas lehet a klub a piacon, nincsenek jövőbeli jelentős fizetési kötelezettségek.
Asllani részleteket nem ismerem, de 4 millió kölcsön + 10millió kötelező opcióról olvasni. Ha szezon végéig kell teljesíteni, akkor ez való igaz most 14millióval kerül be a kiadás oldalra.
No offense, nem kioktatni akarlak, meg remélem nem is annak veszed, csak szeretném, ha a pénzügyek is megjelennének egy kicsit árnyaltabban, mert egy cég/klub továbbra sem úgy "működik", mint egy magánszemély.
A pénzügyes ismerősömet már győzködöm egy ideje, hogy mi a f@sz van akkor most ezzel az Oaktree féle hitellel, meg a GoldmanSachs féle refinanszírozással, de mivel a Juventus a kedvenc csapata így nehezen veszi rá magát.
Ui.: Ha nem rontottam el, akkor belinkeltem a szezonok Deloitte FML vonatkozó összefoglalóit is.